Gouden Tips

Wat voeg ik toe aan mijn reisapotheek?

Van kleine ongemakken tot onverwachte situaties, het hebben van de juiste items bij de hand kan een wereld van verschil maken tijdens je avonturen. Maar wat neem je nu eigenlijk precies mee in die reisapotheek? Laten we samen ontdekken welke items absoluut onmisbaar zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor een zorgeloze reis met je baby.

Let op: Controleer steeds goed dat de je gekozen middel/ verzorgingsproduct geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Reisapotheek voor kinderen

  • Koortswerend middel: Paracetamol of ibuprofen in de juiste dosering voor de leeftijd van je kind. Kan helpen bij het verlagen van koorts en het verlichten van pijn bij bijvoorbeeld griep of verkoudheid.
  • Thermometer: Een digitale thermometer is essentieel om de lichaamstemperatuur van je kind te controleren en eventuele koorts te monitoren. Dit helpt je om snel te reageren op veranderingen in de gezondheidstoestand van je kind.
  • Neusdruppels & Zoutoplossing: Kan nuttig zijn bij het verlichten van verstopte neusjes en het vergemakkelijken van de ademhaling bij verkoudheid of allergieën.
  • Orale rehydratatieoplossing (O.R.S.): Kan van pas komen bij het behandelen van uitdroging veroorzaakt door diarree of braken. Raadpleeg altijd een arts voordat je deze toedient.
  • Oppervlakkige schaafwonden
    • Maak de wonde eerst grondig schoon, bij voorkeur met lauw stromend (drink)water. Wrijf als dat nodig is lichtjes in de wonde om hardnekkig vuil eruit te halen, gebruik daarvoor een steriel kompres. Gebruik een pincet voor vuil dat je niet kan wegspoelen. Dep vervolgens de huid rond de wonde droog, bij voorkeur met een steriel kompres of propere handdoek, en raak de wonde niet meer aan. Wanneer je de wonde niet goed schoon krijgt, neem je best direct contact op met een arts.
      • Geen water beschikbaar? Desinfecteer de wonde met waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel, zoals bijvoorbeeld Mercurochrome Ontsmettende Spray (let erop dat je een variant kiest die niet prikt). Dep de huid rond de wonde droog, bij voorkeur met een steriel kompres of propere handdoek, en raak de wonde niet meer aan.
    • Breng een hydrogel of wondherstellende crème aan bij droge tot licht vochtige wondes en wanneer het bloeden gestopt is. Dit versnelt de genezing en verzacht de kans op litteken. Denk hierbij aan Flamigel of La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 (bestaat ook met SPF 50+ bescherming). Bij diepere en vochtigere wonden kan je Flaminal Hydro/ Forte gebruiken. 
    • Gebruik bij voorkeur een niet-verklevend, steriel verband om de wonde af te schermen tegen vuil en bacteriën. Een wondpleister of (vet)verband kunnen ook gebruikt worden. Je kan een elastische pleister of pleister spray gebruiken op beweeglijk zones (knie, elleboog,...). Het is ook handig om wat steriele gaasjes en eventueel een verbandgaas mee te nemen.
    • Controleer de wond regelmatig. Let daarbij op pijn, zwelling, roodheid en warmte rondom de wond. Als deze symptomen toenemen, kan de wond ontstoken raken. Het verschijnen van groene of gele pus of wondvocht kan wijzen op een infectie. Neem bij twijfel direct contact op met een arts.
    • Wanneer de wonde toe is en een litteken zichtbaar is. Kan je het inmasseren  met een gel zoals Avène Cicalfate+ Littekengel. Dit helpt om het litteken te verzachten en goed te hydrateren.
    • Wonde genezen, en ben je veel in de zon? Vergeet dan zeker niet om het litteken goed in te smeren met een crème of stick met beschermingsfactor SPF 50+ om pigmentvlekken te voorkomen, zoals Isdin Invisible Stick SPF50
  • Zonnebrandcrème SPF 50+: Bescherming tegen de zon is belangrijk wanneer de UV-index hoger dan 3 is, zelfs op bewolkte dagen of tijdens het reizen op grote hoogten. Kies bij voorkeur voor een minerale zonnebrandcrème die speciaal is samengesteld voor baby's of kinderen en een hoge beschermingsfactor heeft, zoals Naïf Baby & Kids Sun Cream SPF50. 
  • Anti-insectenmiddel & kalmerende zalf tegen insectenbeten: Vooral belangrijk als je reist naar gebieden waar muggen en andere insecten een probleem kunnen zijn. Kies voor een veilig middel dat geschikt is voor de leeftijd van je kind.
  • Nagelknipper & pincet
  • Iets om pijn te verzachten bij doorkomende tandjes
  • Steriele oogkompressen wanneer je kindje regelmatig last heeft van ontstoken of geïnfecteerde ogen.
  • Persoonlijke medicatie (indien relevant, probeer deze in handbagage mee te nemen)
  • Allergiemedicatie: Als je kind allergieën heeft, zorg er dan voor dat je de juiste medicatie bij je hebt, zoals antihistaminica, om allergische reacties te behandelen.

Verzorgingsproducten voor kinderen

  1. Vochtige doekjes: Onmisbaar voor het schoonmaken van vieze handen, gezichtjes en luierwissels, zelfs als er geen water in de buurt is.
  2. Handdesinfecterend middel: Handig voor het reinigen van handen voor en na het eten, na toiletbezoeken en bij algemene hygiëne onderweg.
  3. Babyshampoo en bodywash: Een milde, hypoallergene formule is ideaal voor de gevoelige huid van baby's.
  4. Hydraterende crème: Vooral nuttig na blootstelling aan de zon of bij droge huid door reizen in een droge omgeving, zoals in het vliegtuig.
  5. Tandenborstel en tandpasta: Vergeet niet de tandverzorging van je kind, zelfs tijdens het reizen. Een reisformaat tandenborstel en tandpasta zijn handig om mee te nemen.
  6. Kam of borstel
  7. Luierzalf of -crème

Handig voor op reis