Draagzak, draagdoek of kinderdrager?

Draagzak, draagdoek of Mei Tai / Half Buckle

Waarom ervoor kiezen om je kindje te dragen? 

  • Kleine baby's hebben veel behoefte aan nabijheid, dit biedt hen namelijk veiligheid en vertrouwen. Met behulp van een draagdoek of -zak kan je jouw kindje deze nabijheid geven en tegelijkertijd je handen vrijhouden. 
  • Daarenboven komen veel baby's tot rust in de draagzak/-doek omwille van de warmte, het contact, jouw stem & geur en de beweging. En hoe rustiger de baby, hoe meer energie er overblijft die ze kunnen steken in hun groei en ontwikkeling.
  • Sociale interacties stimuleren de zintuigen, taalontwikkeling en cognitieve vaardigheden.
  • Het lichamelijk contact bevordert een emotionele band tussen ouder en kind.

Wat is het verschil tussen een Mei Tai/ Half Buckle, een draagzak of een draagdoek?

Een draagdoek past iedereen. Het vergt wel oefening om de techniek te beheersen waarmee je de draagdoek correct rondom jou en je kindje aanbrengt. Bij twijfels kan een draagconsultent of vroedvrouw jou zeker verder helpen. Er bestaan twee types draagdoeken:

  • Rekbare draagdoeken zijn eenvoudiger in gebruik, je kan ze voorknopen en het is mogelijk om je kindje eruit te halen en terug in te stoppen terwijl je de draagdoek omhoudt. Ze zijn echter minder geschikt voor de warme zomermaanden, ook wanneer je kindje zwaarder wordt (> 7Kg) is dit type niet geschikt.
  • Geweven draagdoeken kan je lange tijd blijven gebruiken, de stof biedt betere ondersteuning wanneer je kindje zwaarder wordt. Het aanbrengen vergt echter meer oefening, je kan je kindje ook niet uit de doek halen of er terug insteken terwijl je het doek aanhoudt.

Wij kiezen ervoor om geen draagdoeken in ons assortiment aan te bieden omdat het aanbrengen complex en tijdrovend is, er bestaan gebruiksvriendelijkere alternatieven die minstens even goed zijn.

Een Mei Tai of Half Buckle is deels voorgevormd. Ze combineren het comfort van een geweven draagdoek met het gemak en de eenvoud van een draagzak. Het is onze favoriet om pasgeboren kindjes in te dragen. Een Mei Tai/ half buckle heeft altijd knoopbare (gewatteerde of geweven stof) schouderbanden. Wij bieden varianten aan waarbij de heupband met een gespsluiting of klittenband gesloten wordt, deze geven een betere ondersteuning aan de onderrug (half buckle). 

Een draagzak is voorgevormd, de heup- en schouderbanden sluit je via een gesp of klittenband. Het heeft verschillende afstelmogelijkheden. Het vergt minder techniek en oefening in vergelijking met het aanbrengen van een draagdoek. Afhankelijk van het merk en het type (en de leeftijd van je baby) kan je jouw kindje ook op verschillende manieren dragen (buik, heup, rug).

Vanaf welke leeftijd?

Ga steeds na vanaf welke leeftijd de draagzak geschikt is. En of je al dan niet gebruik moet maken van een 'newborn insert' kussen. De draagzakken die wij aanbieden zijn in theorie allemaal geschikt vanaf de geboorte (maat 50/56, > 3.5 Kg) zonder het gebruik van extra kussentje. Check echter zeker ons opgesteld overzicht, hierin geven we advies per type en uit eigen ervaring.

Waarop letten?

1. Ergonomische M-positie 

Het is het belangrijk dat de stof aan de benen van je baby heel gemakkelijk versteld kan worden zodat de beentjes van knieholte tot knieholte ondersteund kunnen worden en de M-positie behouden blijft. Bij de M-positie zijn de beentjes opgetrokken en gespreid, ze vormen een letter M. Deze houding is beter voor de rug en heupen van je baby omdat de knietjes zich hoger dan de poep bevinden en je kindje een bolle rug vormt. Dit is een goede zithouding voor de ontwikkeling van de heupen, de bekken en het ruggengraat van je kindje. Alle dragers in ons aanbod hebben een ergonomische zitting, hierop maken we geen compromissen!

2. Ondersteuning voor de nek

De nekspieren van je pasgeboren baby zijn nog niet voldoende getraind waardoor het aangewezen is om extra ondersteuning te bieden in de draagzak.

3. Draagcomfort

Het draagcomfort is van groot belang. Het zou namelijk jammer zijn indien de draagzak niet goed zit en je er weinig gebruik van maakt om die reden. Wij beschrijven in deze blog goed de verschillen, op basis hiervan kan je kiezen voor wat het beste aansluit bij jouw noden en wensen. Alle modellen die we aanbieden hebben goede afstelmogelijkheden. We bieden ook enkel systemen met een klik- of kleefbare heupband aan omdat deze meer steun bieden aan de onderrug.

4. Europese norm

Let erop dat de draagzak voldoet aan de Europese norm EN 13209-2

Welke draagposities zijn mogelijk?

Draag je pasgeboren kindje zo veel mogelijk buik op buik. Deze houding is het beste voor de rug.

Buikdragen met het gezichtje van je weggericht kan ten vroegste vanaf 5 maanden. Eerder is niet aangewezen vermits de benen namelijk meer doorhangen en er gemakkelijk een holle rug wordt  gevormd wanneer ze naar voor kijken. Houd in je achterhoofd dat deze manier van dragen haast niet ergonomisch kan. Wij leggen hierop dus ook niet de focus in ons aanbod. 

Rug- of heupdragen (met gezicht naar jou toe) kan vanaf 6 maanden.

Welke type drager past het best bij mij?

Om jouw keuze te vergemakkelijken hebben we een overzicht opgesteld van onze draagzakken waarin de belangrijkste kenmerken zijn opgesomd.

De beste manier om te achterhalen of het een goede fit is met jou, is door de drager te gebruiken!

Heb je je toch vergist? Je kan het product steeds omruilen of vroegtijdig retourneren, contacteer ons. 

Kinderdrager (rugdrager , framedrager)

Waarom kiezen voor een kinderdrager?

Een kinderdrager biedt enkele voordelen ten opzichte van een draagzak, voornamelijk naarmate je kindje ouder wordt en in gewicht toeneemt.

  • Het gewicht wordt beter verdeeld over jouw lichaam
  • Er is meer ventilatie mogelijk waardoor zowel jij als je kindje koel kunnen zitten

Wat is het verschil met een draagzak? Een kinderdrager:

  • draag je steeds op de rug
  • is bovendien ook voorzien van een stevig frame
  • en heeft een ingebouwd zitje waarin je kind zelfstandig kan zitten

Vanaf welke leeftijd?

Een kinderdrager kan je gebruiken van zodra je kindje zelfstandig kan zitten en vanaf de minimum leeftijd van 6 maanden. De meeste kinderen zitten zelfstandig tussen 6 en 9 maanden. Met behulp van een kinderdrager kunnen jullie samen langere afstanden wandelen terwijl je kindje de wereld kan ontdekken. Eens ze zelf kunnen wandelen kan je kind op bepaalde stroken zelf de benen strekken en op andere momenten uitrusten in de kinderdrager terwijl jullie het avontuur verderzetten.

TIPS

  • Wij raden aan om de afstanden stelselmatig op te bouwen, doe al eens een verkennende wandeling vooraleer je er voor een dagtocht op uittrekt zodat jijzelf en je kind kunnen wennen.
  • Het is ook aangewezen om, bij langere wandelingen, jouw kindje op tijd en stond zijn benen eens te laat strekken.

Waarop letten?

1. Draagcomfort 

Voor kortere wandelingen kan je opteren voor een schouderdrager. Voor langere wandelingen adviseren we om een kinderdrager te kiezen met een rugzak draagsysteem. Hierbij is het belangrijk dat de heupriem en schouderbanden verstelbaar zijn opdat de rugzak op jouw lichaam aangepast kan worden en het draagcomfort gemaximaliseerd wordt. Hoe beter de rugzak aansluit op jouw lichaam en hoe beter het gewicht verdeeld wordt, hoe comfortabeler.

2. Opbergruimte

Wanneer je met je kindje op stap bent heb je al snel enkele zaken die je moet kunnen opbergen. Denk maar aan luiers, eten, drinken, een zonnehoedje,..... Zeker indien je alleen op stap bent is het heel handig indien je deze zaken kan opbergen in de kinderdrager zelf. Indien je met je partner/ een vriend(in)/.. op stap bent kan je het gewicht ook verdelen en je medegezel een rugzak laten dragen. 

3. Bescherming tegen regen/zon

Indien je graag wandelt, houden verschillende weersomstandigheden je niet tegen om erop uit te trekken. Je kan dan al eens overvallen worden door een regenbui of net een hele dag in de blakende zon doorbrengen. Het is in deze situaties belangrijk dat je een zonnekap en/of regenhoes kan bevestigen opdat je kindje en je spullen beschermd worden.

4. Europsese norm voor rugdragers

Het is ook belangrijk om enkel een kinderdrager te gebruiken die voldoet aan de Europse norm NEN-EN 13209-1. 

Onze favoriet?

Wij hebben verschillende modellen uitgetest, onze favoriet is met voorsprong de Thule Sapling kinderdrager. Dit is dan ook het enige model dat je kan terugvinden in ons aanbod.

Uniek is het ergonomisch zitje, hierdoor is de houding van je kindje steeds optimaal. Bij gebruik van andere kinderdragers merkte we dat onze zoon steeds scheef hing en dat zijn voetjes vaker uit de beugels bengelde dan dat ze erin zaten.

Huren of kopen?

Een rugdrager is een grote investering.

Indien je enkel sporadisch gebruik maakt van de rugdrager is het interessanter om deze te huren, op deze manier kan je perfect vakantieperiodes overbruggen waarin je meer tijd hebt om samen op stap te gaan.

Overweeg je een aankoop? Het is aangewezen om de drager voor een bepaalde periode uit te testen, dit kan perfect door het product te huren. Hiermee kan je nagaan of zowel jij als je kind graag op deze manier de wereld ontdekken. Je kan ook uittesten of deze kinderdrager een goede fit is voor jullie vooraleer je eventueel overgaat tot een eigen aankoop. Wil jij graag je gehuurde kinderdrager aankopen bij ons? Contacteer ons en we bekijken de mogelijkheden en voorwaarden.

Ontdek ons aanbod