Baby Inbakeren

Wat is inbakeren?

Tijdens het inbakeren, wordt je baby van schouders tot voetjes met zijn hele lichaam ingepakt met behulp van een doek of slaapzak.

Inbakerdoek

De armpjes worden strak ingepakt, de beentjes moeten kunnen bewegen opdat de heupen zich goed kunnen ontwikkelen. Inbakeren met een doek vergt techniek welke je goed moet beheersen voor je het kan toepassen. Je vraagt dan ook best advies aan een deskundige. Er bestaan tegenwoordig ook kant en klare inbakerdoeken die eenvoudig in gebruik zijn.

Inbakerslaapzak

De armen worden minder strak ingepakt en is er meer bewegingsvrijheid. Daarnaast belemmert het de groei nergens en is er een goede lucht- en warmteregulatie waardoor het ook een optie kan zijn voor kindjes met eczeem of heupproblemen. Voor de meeste kinderen voldoet deze vorm van inbakeren. Het is bovendien eenvoudig in gebruik en het afbouwen gaat gemakkelijker.

Waarom inbakeren?

Vecht je baby tegen de slaap? Huilt hij veel van vermoeidheid? Maakt hij alleen maar hazenslaapjes? Een niet uitgeruste baby heeft nog meer moeite met het verwerken van prikkels waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan waarin het moeilijk wordt om slaap- en hongersignalen te herkennen. 

Inbakeren kan een hulpmiddel zijn om de je baby beter te laten slapen! Het is niet iets dat moet, maar het kan preventief helpen om je baby de eerste weken rustiger te laten slapen.

  • Je baby zit lekker knus in de baarmoeder, zijn bewegingsruimte is beperkt. Je baby moet na de geboorte dus ook wennen aan het gevoel om vrij met zijn armpjes en beetjes te kunnen zwaaien. Inbakeren kan helpen om je baby een geborgen, veilig en knus gevoel te geven, net zoals in de baarmoeder.
  • Daarnaast verwerkt een baby tijdens zijn slaap veel prikkels en vaak gaan hiermee ongecontroleerde schrikbewegingen gepaard (ook wel Moro-reflex genoemd), hierdoor kan je baby zichzelf te vroeg wakker maken en niet goed uitgerust zijn. Inbakeren kan helpen om ongecontroleerde bewegingen van armen en benen op te vangen, hierdoor zal je baby zichzelf minder snel wakker slaan.

Een uitgeruste baby zal gemiddeld gezien minder huilen en rustiger & effectiever drinken, jijzelf en je baby krijgen meer rust en krijgen meer vertrouwen in mekaar.

Inbakeren is echter geen wondermiddel tegen huilen, krampen,... Er kunnen andere oorzaken aan de basis liggen, consulteer je arts voor advies wanneer je je zorgen maakt (volg altijd je buikgevoel!).

TIP: we leven in een gejaagde maatschappij waarin we onszelf meer dan eens voorbij lopen, ook baby’s en jonge kinderen krijgen veel prikkels te verwerken. Geef je baby ook de kans om zich te ontwikkelen op zijn eigen tempo. De verwachtingen die we stellen aan onszelf of onze baby zijn soms te hoog, stel deze tijdig in vraag en bij waar nodig.

Op welke leeftijd inbakeren?

Als je wilt inbakeren, is ons advies om er reeds rond 2 weken mee te starten. Algemeen luidt het advies dat inbakeren best gestart kan worden rond de leeftijd van 2 weken en dat in bakeren het meest effectief is wanneer het voor de leeftijd van 7 weken wordt opgestart.

  • Start niet vanaf de geboorte met inbakeren, geef je baby de ruimte en vergewis je ervan dat hij goed drinkt, plast en groeit vooraleer je start met inbakeren.
  • Start niet te laat met inbakeren. Hoe later je ervoor kiest om je baby in te bakeren, hoe moeilijker het proces kan zijn. Je baby is namelijk al gewend geraakt aan het vrij kunnen bewegen van armen & benen en kan zich er zelfs fel tegen verzetten. Hou in dit geval het inbakeren een paar dagen vol. Huilt je baby na 2-3 dagen nog meer dan ervoor? Of merk je geen beterschap in zijn slaap? Stop dan met inbakeren.

Hoe en wanneer afbouwen?

De Moro-reflex verdwijnt vanaf 2-3 maanden, de meeste baby's hebben geen schrikreflex meer tegen de leeftijd van 5 maanden. Vanaf deze periode kan je het inbakeren stap er stap afbouwen. Waarom afbouwen?  Van zodra ja baby zich kan rollen van rug naar buik is het niet meer veilig om je baby in te bakeren vermits hij, eens op zijn buik, zijn armen niet kan gebruiken om zijn hoofdje op te tillen waardoor hij niet genoeg lucht kan krijgen en de kans op wiegendood toeneemt.

Hou dit dus goed in het oog, de meeste baby’s rollen tussen 5,5-9 maanden maar je hebt ook baby’s die later of net vroeger kunnen rollen. Je kan ervoor kiezen om stap per stap af te bouwen vanaf 3-4 maanden. Of je kan ervoor kiezen om 'cold turkey' de omschakeling te maken.

Het algemeen advies luidt om het inbakeren af te bouwen tegen 6 maanden, ook wanneer je baby nog niet kan rollen. Na deze leeftijd wordt het namelijk moeilijker voor je baby om zonder het knusse en ingebakerde gevoel te kunnen slapen.

  • Inbakerdoek

    Het is belangrijk om het inbakeren ook tijdig weer af te bouwen, je start hier best mee vanaf de leeftijd van 4 maanden opdat het ten laatste afgebouwd is voor de leeftijd van 6 maanden of van zodra jouw baby aanstalten maakt om te rollen van rug naar buik.

    TIPS

    1. Indien je jouw kind wil inbakeren met losse doeken, kies dan materiaal uit katoen en was het een paar keer voor gebruik (zonder wasverzachter). Hierdoor wordt de doek luchtiger en kan hij meer vocht opnemen waardoor warmtestuwing wordt geminimaliseerd. De katoen moet dun, soepel en stevig zijn, het mag echter niet elastisch zijn vermits dit niet geschikt is voor stevig inbakeren.
    2. Hydrofiele doeken (120x120) zijn in onze ogen geen veilige inbakerdoeken omdat de kans dat je baby zich kan loswurmen en tijddens dat proces onder het doek terecht komt groot is.
    • Inbakerslaapzak

    Bij een inbakerslaapzak heeft een baby meer bewegingsvrijheid, de armen zitten niet strak langs het lichaam maar eerder los in de zak. Hierdoor is het mogelijk dat je baby reeds vroeger omrolt in de slaapzak dan in een doek. Het is daarom aangewezen om het inbakeren vroeger af te bouwen en om de armen reeds vrij te laten vanaf de leeftijd van 3 maanden.

    Algemene tips - veilig inbakeren

    Enkele algemene tips voor veilig inbakeren:

    • Let erop dat jouw baby niet in het doek/de zak kan wegzakken zodat het niet voor het gezicht van je kindje kan komen.
    • Let erop dat je ingebakerde baby steeds op zijn rug ligt.
    • Pak je kindje in van schouders tot en met voetjes, let erop dat de voeten mee ingepakt zijn. Met vrije voeten kunnen ze zich heel gemakkelijk uit het doek wurmen.
    • Zorg voor voldoende ruimte voor de benen om ze te strekken en spreiden naar kikkerstand zodat de heupontwikkeling niet belemmerd wordt.
    • Let op voor warmtestuwing. het doek/ de zak tellen als een laag kledij, hou rekening met deze extra laag en let erop dat je je kindje niet te warm aankleedt.

    Er zijn verschillende situaties waarin je jouw baby beter niet kan inbakeren:

    • Indien jouw kindje problemen heeft met zijn heupontwikkeling, is het niet aangewezen om de benen/ heupen strak in te pakken
    • Ook wanneer je baby last heeft van eczeem, is het niet aangewezen om je baby strak in te pakken.
    • De eerste 24u na een vaccinatie, je kindje kan namelijk koorts maken en moet warmte kunnen afvoeren.
    • Wanneer jouw kindje een infectie heeft aan de luchtwegen, je baby kan het benauwd krijgen.
    • Bij koorts, je kindje moet warmte kunnen afvoeren.
    • Wanneer je baby aanstalten maakt om op de buik te rollen, hij heeft zijn armen nodig om terug te kunnen rollen of zijn hoofd op te tillen.
    • Wanneer je baby veel spuugt

    TIP: bij twijfel, vraag advies aan je arts voor je start met inbakeren. Maak onderscheid tussen strak inbakeren met doeken en los inbakeren met behulp van een slaapzak.

    Ontdek ons aanbod