Kinderwagen of plooibuggy?

Het kiezen van de juiste kinderwagen of plooibuggy kan een moeilijke beslissing zijn. Het aanbod is zeer ruim en beide beschikken over hun eigen set aan unieke voordelen die ideaal zijn in verschillende situaties. Bovendien evolueert wat het best bij jou en je gezinssituatie past in tijd, afhankelijk van hoeveel kindjes je hebt en in welke levensfase ze zich bevinden. Ontdek hierover meer in onze post 'Welke kinderwagen of plooibuggy past het best bij mij?'

In deze post zullen we de verschillen tussen een kinderwagen en een plooibuggy bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij de behoeften van zowel jou als je kleintje(s).

Mama of papa om stap met zoon of dochter in de Thule sleek kinderwagen

Kinderwagen

  • Rijcomfort

Een kinderwagen staat bekend om zijn stabiliteit en ultiem comfort.

Een kinderwagen wordt gekenmerkt door een stevig onderstel met drie of vier grote wielen.

  1. Een driewielige kinderwagen is wendbaarder, het is gemakkelijker om scherpe bochten te maken en de kinderwagen te manoeuvreren in kleinere ruimtes. Hij presteert ook beter op ruwer terrein, zoals grindpaden of onverharde wegen. Het gewicht is meer naar voren geplaatst, wat handig  kan zijn tijdens het joggen of rennen, omdat het de kinderwagen stabiel houdt tijdens het bewegen op hogere snelheden.
  2. Vierwielige kinderwagens zijn over het algemeen beter geschikt voor gladde oppervlakken, zoals trottoirs en winkelvloeren. Ze hebben een meer gelijkmatige gewichtsverdeling, wat de stabiliteit bevordert tijdens het wandelen.
  • Leeftijd

Een kinderwagen is meestal geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. Wanneer je kindje echter zelfstandig kan zitten en jullie vaker uitstapjes doen worden mobiliteit & compactheid belangrijker, de meeste ouders maken de overstap naar een plooibuggy tussen 6 en 12 maanden.

Op een kinderwagen kan een reiswieg gemonteerd worden waarin je baby plat kan liggen, dit maakt ze uitermate geschikt voor pasgeborenen vermits zo de rug en de nek ondersteunt worden van je baby. Naarmate je kindje groeit en hij zelfstandig kan zitten, kan je de wieg omruilen voor een zitting en kan je nieuwsgierige baby de omgeving al zittend verkennen.

Een kinderwagen met reiswieg is stevig en comfortabel, het is de beste keuze om de eerste maanden samen met je baby  op stap te gaan. 

Daarnaast speelt ook mee hoeveel kindjes je hebt en in welke levensfase ze zich bevinden, lees zeker onze post  'Welke kinderwagen of plooibuggy past het best bij mij?' om hierover meer te ontdekken.

  • Gebruiksgemak

Kinderwagens hebben een stevige constructie, gevoerde zittingen en uitgebreide veringsystemen die zorgen voor ultiem comfort. Ze bieden meestal meer opbergruimte zodat je al je babybenodigdheden gemakkelijk kunt meenemen. 

Een kinderwagen kan echter omvangrijk en zwaar zijn, vooral bij het in- en uitladen in de auto.  Ze vereisen meestal wat meer opbergruimte en kunnen moeilijk te manoeuvreren zijn in drukke winkels of smalle doorgangen.

  • Conclusie

Een kinderwagen is de beste keuze wanneer je van plan bent om veel lange wandelingen in het park of op oneffen ondergrond te maken. En wanneer je voldoende opslagruimte ruimte hebt in je huis en wagen. 

Daarnaast kiezen ouders er dan vaak voor om een compacte buggy te huren voor op reis of voor uitstapjes op drukkere plaatsen tijdens de vakantieperiodes.

vrouw met kind op stap in de hippe, moderne & compacte plooibuggy van Leclerc

Plooibuggy

  • Rijcomfort

Een plooibuggy is licht en compact.

Hoewel het misschien niet zo stabiel is als een kinderwagen, is het perfect voor situaties waarin wendbaarheid en gemak belangrijk zijn. Ze zijn ideaal tijdens wandelingen in stedelijke omgevingen waar manoeuvreerbaarheid belangrijk is.

  • Leeftijd

Plooibuggy's zijn over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 maanden, het is belangrijk dat ze zelfstandig kunnen zitten vooraleer je de omschakeling maakt naar een zitting. De meeste plooibuggy's zijn geschikt tot de leeftijd van 4 jaar, we hebben echter reeds gemerkt dat kinderen ouder dan 2 jaar slechts sporadisch en kindjes ouder dan 3 jaar liever niet meer in de buggy zitten. Ze zijn er dan helemaal klaar voor om de wereld op eigen benen te ontdekken.

Vele modellen hebben nu ook een reiswieg ter beschikking waardoor ze ook reeds geschikt zijn voor pasgeborenen.

Naarmate je kindje ouder wordt en je graag uitstapjes doet, worden wendbaarheid, gebruiksgemak en compactheid steeds belangrijker. Een plooibuggy is dan de beste keuze.

Daarnaast speelt ook mee hoeveel kindjes je hebt en in welke levensfase ze zich bevinden, lees zeker onze post 'Welke kinderwagen of plooibuggy past het best bij mij?' om hierover meer te ontdekken.

  • Gebruiksgemak

Plooibuggy's zijn lichter en compacter. Ze zijn ook snel & gemakkelijk op te vouwen en nemen minder ruimte in. Ze kunnen gemakkelijk in de kofferbak van een auto of in een krappe opbergruimte worden geplaatst. 

Plooibuggy's zijn meestal wendbaarder dan kinderwagens. Ze zijn gemakkelijker om mee te manoeuvreren in drukke straten, smalle paden en winkels.

  • Conclusie

Plooibuggy's zijn de beste keuze voor ouders die vaak reizen , graag uitstapjes buitenshuis maken, zich met het openbaar vervoer verplaatsen of weinig opbergruimte hebben.

Daarnaast kiezen ouders er vaak voor om een kinderwagen te huren vanaf de geboorte tot je kindje zelfstandig kan zitten.

Ontdek ons aanbod